Vidar Sandbeck forestilling

Medlemsamlingen 26 oktober ble lagt til Kimen kino med forstillingen om historien og musikken til Vidar Sandbeck. På scenen var Bent Wold og Tom Erik Tangen som fortalte historien om han og sang hans viser. Duoen heter Dur & Wold og er fra Hamar.

Først fortalte vår lokalhistoriker Kjell Erik Pettersson om da Sandbeck leide hybel under krigen hos foreldrene til Petterson og et besøk hjem til han i 1993.

Sandbeck hadde en trang barndom og var mye syk. Han ble født i 1918 som den yngste av fem søsken – to jenter og tre gutter. Faren Emil Antonsen Sandbæk var født i Romedal og kom i 1903 til Åmot for å arbeide som skogsarbeider. Mora Lenny Alida Larsen var husmannsdatter fra grenda Åsta i Åmot. De giftet seg i 1908 og bygde hjemmet Skoglund, Faren var kommunist og aktiv i fagforeningen, og gikk derfor ofte arbeidsledig. Hans første instrument var et munnspill og senere fikk han låne en fiolin. På Elverum fikk han fiolinundervisning.

Vidar Sandbeck hadde et omskiftelig yrkesliv i yngre år, blant disse yrkene var skogsarbeider, gårdsarbeider, anleggsarbeider og bygningsarbeider og senere fiolinist, snekker, handelsmann, treskjærer, handelsreisende og musikklærer.

Han debuterte som musiker med fiolin i Losjelokalet i Stjørdal 26. september 1941 mens han oppholdt seg på Værnes som snekker på flyplassen for en entrepenør som tok på seg arbeid for okkupasjonsmakten. Senere tok han mer fiolinundervisning både i Trondheim og Oslo.

Han giftet seg seg i 1942 med Gerd Bergersen, og han bygde hjemmet «Vidarvoll» i 1951.  

Han debuterte i 1954 med diktsamlingen "I døragløtten", og fikk sitt gjennombrudd som visesanger med "Pengegaloppen" i februar 1959. Andre kjente viser er "Menuett i mai", "Heksedans", "Ola Torader", "Regnbågåbrua" og "Bildilla". Han komponerte også musikk og reiste rundt som musiker i en rekke år.

Som forfatter nådde han høyest i årene rundt 1980. Da skrev han to serier med sorgmuntre barndomserindringer om «Påsan», som for det meste er direkte selvbiografisk; det ble 13 barnebøker og 14 romaner for voksne i perioden fra 1962 til 1988.

Han var en viktig bidragsyter til Barnetimen og Søndagsposten i NRK radio og ble en folkekjær forfatter og musiker. Han døde i 2005.

 

sandb.jpg