FSF - Værnes

Headingbilde_vaernes.jpg

Velkommen til FSF-Værnes

Vi er en avdeling i Forsvarets seniorforbund. Hos oss vil du møte mange tidligere kollegaer og forsvarsinteresserte hvor du også vil kunne knytte nye bekjentskaper. Vi har aktiviteter av forskjellige slag og deltar aktivt mot kommune og fylke for din sak.

Nytt fra oss

  • Besøk av leder FSF Jan Erik Thoresen.

    18. oktober 2024

    Det var stor interesse for medlemsmøtet 15 oktober hvor avdelingen fikk besøk av leder FSF Jan Erik Thoresen. Han holdt en oversikt over aktuelle saker fra forbundskontoret. 43 medlemmer deltok. I forkant av møtet møtte han både sjef HV-12 og sjef Luftforsvarets skolesenter for en orientering om hva som skjer innen garnisonen. Stor nydelig marsipankake med bilde av Thoresen og vår logo ble først servert til kaffen.

    Thoresen innledet med en oversikt over forbundskontorets ansatte og oppgaver samt FSFs organisasjon. 36 avdelinger rundt om i landet er det nå.

    Medlemsutviklingen er fortsatt noe fallende på landsbasis, imidlertid er det god rekruttering i vår region. Snittalderen er 76 år på medlemmene. 8 oktober var vi 4788 medlemmer. Rekruttering må derfor kontinuerlig prioriteres.

    Trygdeoppgjøret var bra i år, forventet realinntektsøkning er på 0,7 prosent. Gjennomsnitt av lønns- og prisvekst legges til grunn og drøftinger fortsettes. Det er gunstig at FSF sammen med sine samarbeidsorganisasjoner legger fram felles krav.

    Statsbudsjettsprioriteringen for 2025 ble gjennomgått. Også her ble kravene koordinert med samarbeidsorganisasjoner. Kommuneøkonomien må bedres for at kommunene kan besørge forsvarlig helsetilbud for eldre m h p institusjonsboliger og avdelinger for demenspasienter, samt mer skolert helsepersonale. Mammografiprogrammet bør utvides til kvinner over 69 år og screeningsprogrammet for menn for å kunne avdekke prostatakreft bør iverksettes. Frysingen av etterlattepensjon må reverseres.

    Vårt eldrepolitiske dokument er grunnlaget for vårt arbeid innen økonomi, helse og omsorg, arbeidslinjen/diskriminering, demokratisk underskudd og digital utenforskap.

    Det ble også tid for en spørsmålsrunde. Ole Myrbekk takket for foredraget og ga Thoresen et sitteunderlag med helleristningsmotiv fra Hegra som takk.

    Thoresen besøkte etter vårt medlemsmøte kommunens helsehus og Fosslia omsorgssenter.

  • Ole Vig foredrag 17 september

    21. september 2024

    I anledning 200 års jubileumet for Ole Vigs fødsel holdt Unni Raaen Nysæther fra Stjørdal museum foredrag om hans liv og virke. 22 hadde møtt fram på møtet.

    Ole Vig vokste opp på husmannsplassen Vikmarka i Skatval under trange kår.

    Lesing lærte han fort som 5 åring. Mora spesielt la vekt på fortellinger og sanger til barna.

    7 år gammel begynte han på skolen, samtidig at han måtte hjelpe til med arbeid i heimen. Han likte å lese bøker og han gikk på søndagskole og etterhvert ble han konfirmert i Værnes kirke.

    17 år gammel startet han på Klæbu seminar hvor han fikk karakterene meget gode kunnskaper og ualminnelige evner.

    Han begynte som huslærer hos sognepresten i Åfjord. Der fikk han lese masse litteratur deriblant med Grundvigs ideer om nasjonal bygging, utdanning og en lysere religionsutøvelse. Dette preget hans senere virke. Presten Fredrik Wexelsen, leder for Grundtvigbevegelsen kom han etter hvert i kontakt med. Så tok han post som lærer i Kristiansund. Han ble med i håndverkerlauget og begynte med foredragsvirksomhet i tillegg til lærerarbeidet og ga ut sin første bok om mestertyven Høiland.

    Han besøkte Grundtvig i Danmark. Reisen foregikk til fots. På veien til Danmark besøkte han familien Wexelsen på Toten. Fredrik Wexelsen hadde en søster, Maria, som han ble betatt av. Han fridde til henne senere, men fikk avslag av familien.

    Han besøkte også Stjørdal, der hans sang Blant alle lande ble uroppført.

    I Kristiania ble han med i styrene i for Folkeopplysningens Fremme og Den Norske Dramatiske Skole innen teater. Han var med på å stifte det Norske Theater. Han fikk betydelig innflytelse innen det norske åndsliv, deriblant bla med samarbeid med Henrik Ibsen. Han ble videre redaktør for to tidsskrifter.

    Hans største livsverk, er nok arbeidet med å få startet opp med folkehøyskoler. Noen år etter hans død ble den første folkehøyskolen åpnet i Hamar.

    Ole Vig fikk tuberkulose allerede i ungdommen, og dette reduserte hans helse selv om han lenge maktet å holde seg noenlunde frisk. Livsverket hans ble kort, han døde i 1857, bare 33 år gammel og ble gravlagt på Vår frelsers gravlund i Oslo.

    Styret takket for et utmerket foredrag og ga en henne en  oppmerksomhet.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  • Rørosturen 2 og 3 september.

    11. september 2024

    Hele 37 personer stilte opp til årets siste busstur, denne gang med overnatting på Bergstaden Hotell på Røros. Første stopp på turen var Ratvollen, Johan Falkbergets hjem.

    Johan Falkberget (1879-1967) var født og oppvokst på gården Falkberget i Rugldalen. Han flyttet tilbake til hjembygda i 1922 og bygget gården Ratvolden 600 meter fra Falkberget. Johan Falkberget har med sine romaner, dikt, fortellinger og andre tekster formidlet samspillet og forholdene mellom mennesker, levevilkår og natur i Rørosområdet under kobberverkets tid.

    Etter en god lunch på hotellet, gikk turen til Rørosmeieriet

    God mat er en opplevelse på mange måter. VI fikk se, prøve, lytte og smake hvordan produktene til meieriet blir til i takt med naturen.

    Under omvisningen fikk vi et innblikk i den spennende historien til Rørosmeieriet. Det ble flere smaksprøver underveis og omvisningen endte i meieributikken. Her fikk vi kjøpt ulike «minner», meieriproduktene.

    Etter innsjekking på hotellet gikk ferden til kveldens fantastiske middag på Skanckebua, ca 150 m fra hotellet.

    For de fleste ble det en hyggelig avslutning på kvelden i baren på hotellet hvor Odd Sundt spilte egne og kjente sanger. Der var det også anledning til dans.

    Dag nummer to var det etter utsjekkingen tur til omvisning i

    Røros kirke. «Bergstadens Ziir» ble bygd i kobberverkets glanstid «til Guds ære og bergstadens pryd». Kirka sto ferdig i 1784 etter en byggeperioden på 4 år! og er med sine 1600 sitteplasser en av landets største. (Max 1000 får samlet opphold i kirka i dag).

    Det var Røros Kobberverk som bygde og bekostet byggingen av kirken. Byggekostnadene beløp seg til 23.000 riksdaler, dette tilsvarte ca. 450 årslønninger til en gruvearbeider. Direktør Peder Hiort var pådriver for byggingen og øverste ansvarlige for prosessen. Kirka ble et mektig monument av stein, og er et tydelig uttrykk for Kobberverkets storhetstid på 1700-tallet.

    Deretter gikk veien til Røros museum.

    Smeltehytta var krumtappen i bergverksdrifta. Her gjennomgikk kobbermalmen en lang og omstendelig smelteprosess før det ferdige produktet var klart for eksport. Bortsett fra fyhrmåneden om sommeren, da hyttedrifta stansa for at folk skulle kunne ta seg av gårdsbruka sine, var det virksomhet døgnet rundt i smeltehytta og på Malmplassen.

    Det var stor trafikk til og fra Malmplassen. Malmkjørere med hest og slae kom fra Storwartz, Nordgruvefeltet og andre gruver, og langveisfarende bønder kom kjørende med køl og ved. Mye av transporten ble tatt over av toget da jernbanen ble åpna i 1877 og av taubanene som ble bygd i åra etter 1900. Men enkelte etapper gikk med hest og slae til siste slutt.

    Fortellingen om Røros Kobberverk er historien om både byen, menneskene og naturen, men også om et industrieventyr som varte i 333 år. Da den første kobbermalmen ble funnet på Rørosvidda i 1644 var hele området nesten folketomt, men med etableringen av Røros Kobberverk, vokste Bergstaden fram som et industrisamfunn og en metropol på vidda.

    VI takker for en fantastisk guding på de tre plassene vi var på Røros.

    På veien hjem til Værnes ble det middagsstopp på Kaffekråa i Ålen hvor alle satte pris på Ålensodd med loff og kaffe. For sin innsats for videreføring av gamle mattradisjoner, ble Kaffekråa i Ålen i 2015 tildelt Holtålen Kommunens Kulturpris.

    Loddsalg underveis og trekning er blitt en tradisjon. Det ble det også denne gang.

    Takk til alle deltagere på turen og ikke minst Turbuss1 som alltid stiller på en fantastisk måte.

    Tekst: Kjell Kjøsnes

  • Foredrag av oberst Christian Øverli, sjef Luftforsvarets skolesenter Værnes.

    23. august 2024

    På medlemsmøtet 20 august orienterte oberst Christian Øverli og sjefssersjant Ben-Jonny Kvarsnes om Luftforsvarets skolesenter Værnes. Øverli er som han selv sa fra fotballhovedstaden Trondheim og er nå bosatt i Moss. Øverli begynte forsvarskarrieren da han ble elev på Befalsskolen for infanteriet i Trøndelag. Han har tjenestegjort i Garden før han tok Luftkrigsskolen. Han er luftvernartillerist og han har bl a vært pressetalsmann for forsvarssjefen, gått stabsskole i England og vært stabssjef ved 137 luftving ved Rygge flystasjon og ved 139 luftving ved Bardufoss flystasjon. De siste åtte årene har han jobbet i Forsvarsdepartementet, først med økonomi og styring og senere med langtidsplanen som nylig ble offentliggjort.

    Luftforsvarets skolesenter er organisatorisk tilknyttet Luftforsvarets Våpenskole og driver utdanning på hele 5 lokasjoner i Norge, Rygge, Kjevik, Værnes, Ørland og Sørreisa samt i USA og Finland. Dette medfører mye reisevirksomhet for Øverli. En hovedoppgave for skolesenteret er ansvaret for all fag- og funksjonsutdanning innen forsvarsgrenen. Her på Værnes er nå 2 skoler på plass. Det er Baseforsvarstaktisk skole og Luftforsvarets spesialistskole. Et antall elever, i rekrutteringsøyemed, har på Forsvarets bekostning startet på 2 sivile videregående skoler innen flyfag. Ved utgangen av 2026 skal Luftforsvarets tekniske skole være flyttet fra Kjevik til Værnes. Kjevik skal ta over Forsvarets befalsskole fra Sessvollmoen og etablere HV-07.

    Mye skal bygges på Værnes, bl a både skolebygg og kaserner for elevene. Dette vil medfører at Huset vårt blir revet for å få plass til nybygg. For vår del jobbes det med at vi får tilgang til andre fasiliteter for vår drift. Garnisonsansvaret blir fortsatt ivaretatt av vår vertsavdeling HV-12.

    Kultur og tradisjon vil bli vektlagt. Luftforsvarets julegudstjeneste vil finne sted i Værnes kirke. Værnes vil gå en spennende tid i vente, det kan trygt slåes fast. 37 medlemmer møtte opp på foredraget. Mange i salen fremmet gode spørsmål. Ole Myrbekk takket for et interessant foredrag og som takk for foredraget ble Værnesboka og boka Flyskolen 50 år gitt.

Kontakt oss

90 098 914

Leder
Ole Myrbekk
Værnesgt 15
7503 Stjørdal

Bli medlem i avdelingen

Om oss

  • Vårt Vippsnummer.

  • Vårt bankkontonummer

  • Vedtekter

    258Bilde1 258Bilde1

     

    Basisvedtekter for Forsvarets seniorforbunds avdelinger

    Basisvedtektene ble vedtatt på landsmøtet den 8. juni 2011, og sist endret på landsmøtet 4. mai 2023.

     

    Vedtekter for Forsvarets seniorforbund avdeling Værnes, stiftet 31.03.1982. Vedtatt på årsmøtet den 20.02.2024.

    KAPITTEL 1 – ALMINNELIGE BESTEMMELSER

    § 1 Formål

    (1) Forsvarets seniorforbund (FSF) avdeling Værnes er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som arbeider for å utvikle egen aktivitet, organisasjon og økonomi, slik at avdelingen imøtekommer de krav og utfordringer som medlemmene og samfunnssituasjonen krever.

    (2) Arbeidet skal preges av at man ivaretar og fremmer medlemmenes eldrepolitiske interesser innenfor pensjon, helse/omsorg og kultur og styrker deres stilling i samfunnet.

    (3) Avdelingen vil med sin aktivitet bidra til å styrke Forsvarets stilling i samfunnet.

    § 2 Organisasjon

    (1) FSF avdeling Værnes samarbeider med militære avdelinger, andre organisasjoner og politiske myndigheter lokalt. Avdelingens besluttende organ er årsmøtet.

    § 3 Avdelingens styre

    (1) Styret kan bestå av leder, nestleder, sekretær, kasserer, styremedlem(er) og 2 varamedlemmer. Styret velges direkte til sine posisjoner.

    (2) Styret er beslutningsdyktig når 2/3 av styrets representanter er tilstede.

    (3) Varamedlemmer har stemmerett bare når vedkommende møter istedenfor en av styrets medlemmer.

    (4) Vedtak fattes med flertall av de avgitte stemmer. Ved stemmelikhet har leder dobbeltstemme.

    (5) Leder innkaller til styremøter etter behov, eller når en av styrets medlemmer krever det.

    § 4 Avdelingens myndighet

    Avdelingens styre er høyeste myndighet mellom årsmøtene.

    § 5 Kjønnsfordeling

    Ved valg/oppnevning av styre, råd, utvalg/komite mv. bør begge kjønn være representert. Sammensetningen bør speile kjønnsfordelingen i medlemsmassen.

     

    § 6 Medlemskap

    (1) FSF tar opp som medlemmer tilsatt og tidligere tilsatt militært/engasjert og sivilt personell i Forsvaret, deres ektefeller, samboere og etterlatte. Videre kan opptas som fullverdige medlemmer, personer som er positive til og støtter opp om Forsvarets posisjon og rolle i samfunnet.

    (2) Det enkelte medlemskap er tilsluttet FSF sentralt, men tilhører den avdelingen vedkommende ønsker medlemskap i. Medlemmet kan i tillegg være støttemedlem til en annen avdeling.

    (3) Medlemskapet løper til det blir sagt opp.

    (4) Ved dødsfall eller utmeldelse skal vedkommende medlem slettes fra medlemsregistret. Skjer dødsfallet eller utmeldelsen etter at medlemmet har betalt sin kontingent til avdelingen, teller vedkommende med i oppgjøret av medlemskontingenten til forbundet sentralt inneværende år.

    § 7 Inhabilitet

    Et medlem, en tillitsvalgt eller en oppnevnt representant er inhabil til å tilrettelegge grunnlaget for en avgjørelse eller til å treffe avgjørelse i følgende tilfeller:

    a. Når vedkommende selv er part i saken.
    b. Når vedkommende er i slekt eller svogerskap med en part i opp- eller nedstigende linje eller i sidelinje så nær som søsken.
    c. Når vedkommende er eller har vært gift med eller er forlovet eller samboer med en part.
    d. Når vedkommende leder eller har ledende stilling i, eller er medlem av styret i et organisasjonsledd, eller er annen juridisk person som er part i saken.
    e. Likeså er vedkommende inhabil når andre særegne forhold foreligger som er egnet til å svekke tilliten til vedkommende upartiskhet.
    f. I styrer, komiteer og utvalg treffes avgjørelsen av organet selv, uten at vedkommende medlem deltar. Medlemmet skal i god tid si fra om forhold som gjør eller kan gjøre vedkommende inhabil.

    § 8 Kontingent

    (1) FSFs landsmøte fastsetter kontingenten til forbundet.

    (2) Avdelingens årsmøte fastsetter kontingenten til avdelingen.

    a. Det betales en årlig kontingent til medlemmets avdeling som er fastsatt av årsmøte.
    b. Avdelingene innkrever kontingent og svarer for innkrevd kontingent for forbundet pr. 31. desember i kalenderåret. Forbundskontingenten innbetales samlet til forbundets konto innen 1. mai påfølgende år.

    § 9 Regnskap, revisjon og budsjett

    (1) Avdelingene er regnskaps- og revisjonspliktige.

    (2) Avdelingen har plikt til å registrere seg i både enhets- og frivillighetsregisteret i Brønnøysundregistrene.

    (3) De skal følge regnskapsloven og revisjonsbestemmelsene i revisjonsloven. Regnskapsåret skal følge kalenderåret.

     

    (4)

    1. Avdelingene har plikt til innen 15. januar å sende en komplett medlemsliste pr 31. desember året før til forbundet. Medlemslisten skal være underskrevet av leder.
    2. Avdelingene skal innen 15. april innrapportere protokoll fra årsmøtet, årsberetning m/regnskap med revisjonsberetning for året før. Årsberetning og regnskap skal være underskrevet av hele styret.

    Protokollen fra årsmøte skal underskrives av referent(er) og 2 protokollunderskrivere.
    Medlemslisten pr 31.12. skal være underskrevet av leder.

    (5) Avdelingen skal utarbeide handlingsplan med budsjett for kalenderåret.

     

    KAPITTEL 2 – ÅRSMØTE

    § 10 Årsmøtet

    (1) Årsmøtet er avdelingens høyeste myndighet. Ordinært årsmøte holdes hvert år innen utgangen av mars måned.

    (2) Alle medlemmer har møte-, tale- og stemmerett.

    (3) Innkalling til årsmøtet sendes medlemmene ut minst 6 uker i forveien. Forslag som ønskes behandlet må være styret i hende minst 4 uker før. Dokumentene skal være tilgjengelig for medlemmene minst 2 uker før.

    (4) På årsmøtet kan ikke behandles forslag om endring i vedtekter eller bestemmelser som ikke er oppført på den tilgjengeliggjorte eller utsendte sakslisten. Andre saker kan behandles når 2/3 av de stemmeberettigede representanter vedtar det ved godkjenning av sakslisten.

    (5) Årsmøtet ledes av valgt(e) dirigent(er).

    § 11 Årsmøtets oppgaver

    Årsmøte skal:

    (1) Konstitueres:

    a. Godkjenne innkalling, saksliste og forretningsorden.
    b. Velge dirigent(er) som leder årsmøtet og referent(er), velge 2 representanter til å underskrive protokollen sammen med referent(ene) og velge tellekorps på min. 2 medlemmer.

    (2) Behandle avdelingens beretning for perioden.
    (3) Behandle det reviderte regnskap med revisjonsberetning og forslag til anvendelse av overskudd eller dekning av underskudd.
    (4) Behandle og fastsette kontingent for inneværende kalenderår.
    (5) Behandle innkomne forslag.
    (6) Behandle handlingsplan med budsjett for årsmøteperioden.

    (7) Foreta valg av representanter til styret, ref. §3 – 1.

    (8) Velge representanter til:

    a. Valgkomite med leder og 2 medlemmer.
    b. Revisor og vararevisor.

    § 12 Stemmeavgivning på årsmøtet

    (1) Med mindre annet er bestemt i denne vedtekt, skal et vedtak for å være gyldig, være truffet med alminnelig flertall av de avgitte stemmer. Ingen medlemmer har mer enn en stemme og ingen kan møte med eller avgi stemme med fullmakt. Blanke stemmer skal anses som ikke avgitt.

    (2) Valg foregår skriftlig hvis det foreligger mer enn et forslag eller det fremmes krav om det. Hvis det skal være skriftlig valg, kan bare foreslåtte kandidater eller det som stemmes over føres opp på stemmeseddelen.

    (3) Når det ved et valg velges flere ved en avstemming, må alle ansees som valgt.

    § 13 Ekstraordinært årsmøte

    (1) Ekstraordinært årsmøte innkalles av styret med minst 4 ukers varsel etter:

    a. Vedtak fattet av årsmøtet.
    b. Vedtak fattet av styret.
    c. Krav fra minst ¼ av medlemsmassen.

    (2) Sakslisten og andre nødvendige dokumenter skal være vedlagt innkallingen.

    (3) Ekstraordinært årsmøte skal kun behandle de saker som er angitt i vedtaket eller kravet om innkalling til det ekstraordinære årsmøte.

     

    KAPITTEL 3 – UTMELDELSE – EKSKLUDERING

    § 14 Utmeldelse

    (1) Utmeldelse skal skje til egen avdeling og bør begrunnes.

    (2) Ekskludering:

    a. Opptrer et medlem på en måte som kan skade avdelingen eller medlemmenes anseelse, kan styret vedta at vedkommende ekskluderes.
    b. Medlemmet har krav til å forklare seg for styret med oppsettende virkning, før vedkommende ekskluderes.
    c. Medlemmet har krav til at utelukkelsen settes som sak på årsmøte, og vedkommende kan anke saken videre inn til forbundsstyret som tar den endelige avgjørelsen om ekskluderes.

     

    KAPITTEL 4 – VEDTEKTSENDRING OG NEDLEGGELSE

    § 15 Tolkning av vedtektene og nedleggelse

    (1) Tolkning av vedtekter foretas av styret og forelegges første ordinære årsmøte. Endring av vedtektene foretas på ordinært årsmøte. Forslag til vedtektsendring skal være ført på sakslisten. Det kreves 2/3 flertall ved endring av vedtekter. Endring av vedtekter skal innrapporteres forbundskontoret til informasjon.

    (2) Nedleggelse av avdelingen behandles av årsmøtet etter at forslaget er fremmet. Forslaget krever 2/3 flertall. Det kreves i tillegg at vedtaket må behandles på nytt på neste ordinære årsmøte med 2/3 flertall.

    (3) Ved nedleggelse av avdeling skal alle midler og eiendeler overføres FSFs konto. Nedleggelse av avdeling skal forelegges forbundsstyret, som bistår med avviklingen.

     

     

    Årsmøtet i avdelingene kan vedta tilleggsbestemmelser utover disse basisvedtektene.

Aktivitetskalender