Vellykket 8 mai markering i Monsberga.

Forsvarets seniorforbund avdeling Værnes, Stjørdal og omegn Forsvarsforening, Heimevernsungdommen 221 Værnes, Monsbergas venner og Lions Club Stjørdal/Varnes arrangerte sammen en markering av frigjørings- og veterandagen med et meget godt oppmøte. Heimevernsungdommen 221 Værnes stilte med innmarsj og flaggborg. Over 200 deltok i markeringen. Stjørdal kommune ga økonomisk støtte.

Ole Myrbekk, på vegne av foreningene, åpnet arrangementet og la vekt på det positive at så mange hadde møtt opp på tross av usikre værprognoser og la fram dagens program. Regnet ga seg rett i forkant og sola tittet også frem.

Skatval hornmusikklag holdt så en flott konsert. De avsluttet med nasjonalsangen med allsang.

Dagens taler var oblt Bent Salberg. Han viste til aprildagene i 1940 hvor Maj Holtermann tok med seg 284 mann og en kvinne «Lotta fra Hegra» til Hegra og kjempet mot de tyske okkupantene i 25 døgn. Etter at tyskerne hadde bombet Steinkjer og Namsos tok 2000 mann arbeid for okkupasjonsmakten for å bygge opp flystasjonens rullebane etter oppfordring fra norske myndigheter. Forsvaret var nedbygget av flere regjeringer før 1936 og ikke forberedt for krigshandlinger i 1940. Salberg dro en parallell til dagens situasjon med krigen i Ukrania hvor befolkningen unisont står imot russerne etter 8 års krigshandlinger i østlige deler av landet. Forsvarsevnen i Norge må nå bedres både militært og innen totalforsvaret. Han viste også til at i 2011 ble frigjøringsdagen inkorporert med veterandagen. Til slutt avsluttet han med å vise til det gamle soldatønsket «Gud bevare Kongen og Fedrelandet».

Voksne ble traktert med kaffe og kaker og barna fikk varme pølser. Mange ble sittende igjen for å prate lenge etter arrangementet var over.

Noe annet - 6 mai inviterte stabssjefen i Luftforsvarets skolesenter oss til å bivåne garnisonens oppstilling og flaggheising med påfølgende kaffe og kaker etterpå i mannskapsmessa. Avdelingen takker for invitasjonen.

hvu.jpg
HVU3.jpg
HVU2.jpg
HVU1.jpg