Frigjørings- og veterandagen ble også i år markert med et eget arrangement i Monsberga friluftsområde. Arrangører var foruten oss selv Stjørdal kommune, Stjørdal og omegn forsvarsforening, Monsbergas venner, HV ungdomsavdeling 221 Værnes og Lions club Stjørdal Varnes.
Ole Myrbekk ønsket de fremmøtte, i et antall av omlag 170, velkommen og fortalte om kveldens program. Skatval hornmusikklag var leid inn og første musikkstykke de spilte var Gammel jegermarsj.
HVs ungdomsavdeling 221 Værnes kom så marsjerende opp bakken med flaggborg. De stilte flaggvakt ved talerstolen.
Hovedtaler var ordfører Eli Arnstad som ønsket alle til lykke med dagen. Hun gikk inn på, med bakteppet om fortsatt krig på europeisk jord i Ukrania, en usikker sikkerhetssituasjon. Vi må ikke ta friheten vi i dag har for gitt. Vi blir minnet med betydningen om å arbeide for fred og frihet. Kommunen har oppgaver å gjøre i forsvarssammenheng. Med de beslutninger som er tatt med medlemskap for Sverige og Finland i NATO og opptrapping av vårt eget forsvar, har Stjørdal og Værnes fått en fremtredende plass. Vi har flere tiårs erfaring med mottak og fremskutt lagring av amerikansk materiell. Trondheimsfjordområdet er av de nordiske forsvarssjefer pekt ut som en viktig korridor, vest øst aksen har derfor fått stor aktualitet i denne sammenheng. Det sier noe om den geografisk betydning vi i vår region vektlegges i forsvarssammenheng. Langtidsplanen for forsvaret og nasjonal transportplan underbygger dette. Utbedring av E-14, HV-12 styrkes, Luftforsvarets skolesenters etablering på Værnes er stikkord i denne forbindelse. Samtidig er det ansatte i HV-12 som driver utdanning av ukraniske soldater. For Arnstad var det en sterk opplevelse å besøke skytefeltet hvor mye av utdanningen foregår, deriblant graving av skyttergraver. Dette viser viktigheten over tid og i vår tid å utvikle forsvarsevnen. Som vertskommune for Forsvaret er dette noe å strekke seg etter når vi sier vi skal være en stolt garnisonsby. Inspirasjon til dette kan hentes fra historien om Hegra festning hvor major Holtermann og hans avdeling kjempet lengst mot okkupasjonsmakten i Sør- Norge før de måtte overgi seg. Friheten må forsvares dag for dag og derfor er markeringen her i Monsberga viktig. Hun overrakte en blomsterbukett til en veteran som bruker av sin tid og krefter til veteran- og forsvarssaken, Geirr Tsjash Hagen.
Maria Isabell Andresen fra HVs ungdomsavdeling 221 Værnes var neste taler. Hun påpekte at vi er heldige å kunne bo i et fritt land. Å kunne gå på skole uten å være redd for å kunne ble skutt. Alle i verden er ikke så heldig. I dag feirer vi at det er 79 år siden Tyskland trakk seg ut av Norge og vi hyller veteraner for alt de har vært igjennom for landet. Dere veteraner er nå ferdig med deres militærtjeneste mens vi HV-ungdommen har nettopp startet. Hva er HV-ungdommen? Jo et gratis frivillig tilbud fra en er 16 til 21 år og får opplæring i sanitet, militær disiplin, å kunne overleve i naturen samt ikke minst å bli forberedt til voksenlivet om det blir som sivil eller i militær tjeneste. Å sette pris på våre verdier, det vi har fått og den friheten vi har og den naturen vi er omgitt av. Hun ble med i HV-ungdommen for 3 år siden da hun var 16 år og ville prøve noe nytt. Livet hennes endret seg siden hun startet opp, hun har utfordret seg selv med å gå langt med tung oppakning, å leve ute i allslags vær og føre. Hadde noen for 3 år siden spurt henne om hun kunne stå fram med en mikrofon foran en forsamling, hadde hun sagt - nei aldri i livet. Hun har fått utfordring, mestring og læring. Vi lærer hele tiden av hverandre og befalet. Takk for friheten og gratulerer med dagen.
Ole Myrbekk takket begge talerne og overrakte de en blomsterbukett hver. Stjørdal hornmusikklag fikk også en blomsterbukett. Arrangementet ble avsluttet med en konsert av hornmusikklaget og allsang av første og siste vers av nasjonalsangen.
Etter den offisielle delen var det sosial samling med servering av kaffe og kaker samt saft og pølser til barna.