Inger Sneve Olsen sitt kåseri på Lutvann 20.juni.2023:

LUTVANN 1964 – 2023

Det er litt rart å være her på Lutvann, kanskje for siste gang. Første tur hit tok en time med buss fra Sentrum Kino. Ingen blokker på Tveita og masse sauer bortover jordene mot Trosterud. Husker jeg tenkte , hvor langt ut på landet skal jeg??

Kom hit første gang i 1964 som kontorassistent i ltr. 00. Ble sett på som en trygg og bra arbeidsplass av mine foreldre den gang. Her fikk jeg hybel og sengeklær utdelt og mulig het til å spise 3 måltider pr. dag i Befalsmessen.

Ved å få hybel på K-forlegningen unngikk jeg å bli uønsket Nordlending i hybelannonsene. Førstedag i messa følte jeg at alle øyner reiste seg og registrerte at jeg kom. Livet i befalsmessa normaliserte seg for meg etter hvert og jeg møtte mange hyggelige folk. En av dem var Svein Erik. Han inviterte meg med på Vålerengakamp på Bislett. Hadde ønsket meg dit lenge, var glad i fotball og skøyteløp. Ut på vinteren ble det skøytetur til Tryvann, men det fikk etterspill. Hadde jeg sittet på med Pegauten dit var spørsmålet fra major Hope? Nei, jeg var med Pettersen i hans Anglia, da kom kontrollspørsmålet fra Hope, E du sekker på det? Hans bekymring gikk nok helst på forskikringen av bilen. Jeg var jo sivil!!

Det ble en og del sosiale aktiviteter, Bingo og fester med musikk og dans. Noen ganger gikk praten rundt lunsjbordet ivrig, og det virket som om de glemte at jeg var jente. Fortellinger fra besøk på søsterhjemene i området kunne bli vel detaljert.

Ettervhert ble det Fjernskriverkurs på meg og flytting til Holmenkollen inne i fjellet. Ny hybel i Jerpefaret, kjelleretasje med et lite kjøkken og innlagte mus som vandret fra peisen til kjøleskapet. Delte sovesofa med ei Trønderjente, og vi jobbet skift så det gikk greit.

Det ble bryllup i Narvik våren 1966.

Vi flyttet inn i1/2 tømmerhytte nærmest idrettsplassen. Naboer i andre halvdel var Gude Nielsen. Følte oss ganske rike, hadde plass til 2 striper med bokhylle i teak, sofa og stoler på stua, et bra soverom, kjøkken med respatex bord og stoler med plaststopping. Bad med badekar og dusj og plass til å snu seg. Alt i alt ca 40 kvadratmeter!!

Men ting endret seg raskt. I januar ble det flytting til Stockholm hvor Svein Erik skulle gå på STI. Sønn på 2 mdr. Stellebord ble solgt, vi skulle jo ta tog fra Oslo til Stockholm, hadde ikke bil og plass til mye bagasje. Sengetøyet vårt ble sendt som fraktgods, men kom ikke frem før en uke etter oss. I ventetiden måtte vi klare oss med hver sin morgenkåpe og en ullportier som teppe, og putene fra sofa i stua som madrass.

50 år seinere spurte vårt 11 år gamle barnebarn hvordan traff dere hverandre, og da Svein Erik svarte med at han inviterte på Vålerenga kamp. Da svarte hun det var ikke særlig romantisk!! Nei sa Svein Erik, ..men det funka!

image0.jpeg