Svar på søknad om gavemidler til infotavler om tungtvanns-sabotørenes fluktrute
26. november 2020
I 2019 begynte et prosjektsamarbeid mellom Forsvarets seniorforbund avdeling Elverum, Åmot historielag og Åmot og omegn Forsvarsforening om å kartlegge i detalj den fluktruta 5 av de 9 tungtvanns-sabotørene brukte gjennom Åmot, Elverum og Våler kommuner i mars 1943. Tungtvanns-sabotørene under ledelse av Joachim Rønneberg, hadde natt til 28. februar 1943 utført et meget vellykket sprengningsoppdrag mot anlegget for produksjon av tungtvann på Vemork.
Dette hadde stor betydning og ikke bare for de Allierte under krigen, men også for den norske motstandskampen.
Etter den vellykkede sprengningen ble de 9 som tilhørte «Gunnerside» delt, ved at de 5 fra sprengningslaget skulle ta seg på ski fra Skrykken på Hardangervidda og til Sverige. Turen startet onsdag 4. mars og de ca. 500 km var planlagt å bli unnagjort på 10 dager. Det ble litt «tøffere» enn planlagt. Denne fluktruta som den er blitt kalt, eller kanskje riktigere «tilbaketrekningsruta» tok 15 dager og distansen ble ca. 600 km. Det var en imponerende tilbaketrekning og en utførelse det står stor respekt av.
Nå er svaret om økonmisk fra Sparebankstiftelsen Hedmark kommet:
Vi viser til søknad om gavemidler til "8 stk. infotavler til tungtvanns-sabotørenes fluktrute gjennom Hedmark i mars 1943".
Vi er glade for å fortelle at dere er tildelt kr 15 000,- av Stiftelsens gavemidler.
Støtten gis under følgende forutsetninger:
- Gaven øremerkes: Krigshistoriske infotavler om fluktrutene i Hedmark.
- Gaven utbetales ved dokumenterte innkjøp (kvittering eller ordrebekreftelse).
- Stiftelsen skal varsles umiddelbart dersom det oppstår en situasjon som gjør at prosjektet ikke gjennomføres i tråd med forutsetningen eller skisserte planer i søknaden.
- Er ikke prosjektet igangsatt senest ett år etter denne tildeling, trekkes gaven tilbake om ikke annet er avtalt. Tar prosjektet lengre tid, ber vi om at Stiftelsen underrettes for avtale om eventuell utsettelse.
- Det skal leveres rapport med utbetalingsanmodning når forutsetningene for utbetaling er oppfylt. Rapport-mal finner dere ved å logge inn på søknaden.
Vi setter stor pris på om dere som gavemottakere deler historien med oss og gjør gaven kjent, på den måten kan dere også inspirere andre til å sette i gang gode prosjekter.
Legg gjerne ut bilder eller video på sosiale medier for å fortelle hvordan gaven har bidratt til glede og engasjement. For at vi skal få med oss at dere har delt en sak, så "tag" oss gjerne med @sparebankstiftelsenhedmark på Facebook og @forhedmark på Instagram og Twitter.
Ønsker dere å markere gaven og prosjektet i media eller gjennom et arrangement, kan dere ta kontakt med oss i Stiftelsen. Ta også kontakt om dere ønsker Stiftelsens logo tilsendt.
Følg oss gjerne på ulike sosiale medier:
Facebook - Twitter - Instagram
Vi ønsker dere lykke til med det videre arbeidet.
Med vennlig hilsen
Sparebankstiftelsen Hedmark
sparebank
stiftelsen
hedmark