Dagstur til Gjøvik 29. August 2017

25 forventningsfulle Seniorer fra FSF Kjeller, startet høstturen til Gjøvik med Toten Turistbusser/Feriespesialisten.

Turens første stopp gikk mot Hadeland og Grindakervev for omvisning og besøk i utsalget. Grindakervev ble etablert i 1989 og ligger i naturskjønne omgivelser på gården Nordre Grinaker på Hadeland. Grindakervev er et av de få gjenværende damaskveverier i Europa som er i produksjon. Her er kunnskapen om veving og de beste kvalitetene svært høy og holdt vedlike og videreført til ny generasjon. Etter omvisning i veveriet som var plassert i låven, fikk vi et besøk i utsalget og der fikk vi se alle de flotte varene som ble produsert. Duker, pledd, møbelstoffer, busserullstoffer og finere tekstiler, de hadde også produsert en del klær som var til salgs.

Neste stopp på programmet mot Gjøvik var et besøk på Stenberg gård – Her ble vi møtt av vår fantastiske guide Evald Bredholm fra Mjøsmuseene. På Stenberg gård bodde Eidsvollsmannen Lauritz Weidemann med sin familie på 1800 tallet. Tunet og parken på amtmannsgården Stenberg på Vestre Toten er lite endret siden 1800-tallet, med lysthus, alleer, majestetiske trær og gamle hus.

Etter omvisningen var det tid for lunsj på Ditlevines Utsikt med kortreist mat, og det smakte veldig godt.

Videre reiste vi til Gjøvik Gård som ligger midt i sentrum av Gjøvik, med en vakker park rundt, for omvisning og med samme Evald som guide. Her fikk vi komme inn i Hovedbygningen fra 1810 som er hoved-attraksjonen, i sin tid bygget av Caspar Kauffeldt som grunnla Gjøvik Glassverk. Vi fikk også se den nye glassutstillingen av glass fra det gamle Gjøvigs Glasværk, i Holmen Brænedri.

Videre reiste vi til Gjøvik Olympiske Fjellhall, som er verdens største publikumshall i fjell som ble bygd til de Olympiske Vinterleker i 1994. Her ble vi ønsket velkommen av leder Blickfeldt som viste oss rundt. Hallen er et fantastisk bygg og rommer mange ulike aktiviteter i dag, svømmehall, isbane som endres til håndballkamper og konserter, så etterbruken er stor.

Den har også tilfluktsrom til 3000 mennesker, og med hensyn til tekniske forhold er den enestående.

Da var det på tide å returnere til Lillestrøm, og atter en gang så må vi få takke Turkomiteen for en fantastisk tur.

Stenberg.png