75-års frigjøringsmarkering

75-års frigjøringsmarkering i Kirkenes i anledning frigjøringen av Øst-Finnmark etter 2. verdenskrig

Under 75-års frigjøringsmarkeringa i Sør-Varanger har det vært mange sterke beretninger fra tidsvitner og hva de opplevde under den tyske okkupasjonen av Sør-Varanger under 2. verdenskrig. «Festung Kirkenes»
er vel kjent verden rundt.
Kirkenes hadde mest flyalarmer og flyangrep i Norge under krigen – mer enn 300, like mange som Malta. Flukt inn i bunkere og tilfluktsrom under russiske bombetokter over Kirkenes skjedde jevnlig og i juli 1944 var det som om hele himmelen sto i brann og Kirkenes ble lagt i aske.                                                                                      
Den tyske kommandantene på Strand i Pasvik og i Bugøynes adlød ikke orden om å brenne hus og fjøsbygninger, kommandanten på Strand ble skutt, men kommandanten i Bugøynes ble fengslet og slapp ut og frikjent etter freden i 1945, etter krigen besøkte han Bugøynes og møtte gamle venner og delte minner.

Russerne ble stående i Sør-Varanger ett år etter at krigen var slutt, de mente de hadde rett til området fordi de var frigjørere, folk husker og sier at Churchill satte et klart krav om at russerne skulle trekke seg ut av Sør-Varanger. Russerne hadde lidd store tap både menneskelig, materielt og økonomisk, de hadde ikke noe annet valg enn å trekke seg ut.

75-års frigjøringsmarkering fra 19. – 27. oktober 2019 var en ubeskrivelig fin, men også en sterk og følelsesmessig opplevelse.
Det første vi fikk være med på var Samovarteaterets oppsetning av «De som tapte freden» som handlet om Osvald Harjo og hans fangenskap i russiske gulag leirer, han satte sitt liv, sin framtid og sin familie til side og gikk til kamp.
Filmene «Under en steinhimmel» og «Brent jord» med vår egen Kåre Tannvik ble vist - som 15-åring spilte han en av hovedrollene i begge filmene. Vi fikk høre konserter med Lilly Jørstad, Russisk helaften med Nordflåtens Ensemble og Hærens musikkorps, Partisan Requiem i Kirkenes kirke, Frigjøringsgudstjenester og konserter, kransenedleggelser, omvisninger på Grenselandmuseet og markeringer rundt om i hele kommunen.

«Kongens tale» og tilstedeværelse fredag 25. oktober på selve frigjøringsdagen av Øst-Finnmark var høydepunktet under markeringen med stort oppmøte på torget i Kirkenes, Kong Haralds tale gikk rett inn i hjertene våre – en personlig tale til oss alle, han talte til ett folk i frihet.  
«Kongens nei» (Kong Håkon) i Trysil 10. april 1940 førte til at kronprinsesse Martha med sine tre barn prinsessene Ragnhild og Astrid og prins Harald reiste til Sverige.
I august 1940 forlot kronprinsessen og barna Sverige og krysset grensen over Rovaniemi og inn i Finland og videre nordover til Petsamo. Ved Fiskerhalvøya rett øst for Grense-Jakobselv gikk de om bord i et amerikansk marinefartøy som brakte dem trygt over Atlanterhavet til USA etter invitasjon av Franklin D. Roosevelt, kronprinsessen og barna var i sikkerhet.
Kong Harald har gitt uttrykk for når han har gjestet Sør-Varanger at det vekker sterke minner å være så nær denne reiseruta de gjennomførte i 1940.   

Vi er alle dypt takknemlig for at vi har fått oppleve å feire 75 år i frihet!

 

Astrid A Daniloff

DSC_0471 (2).jpg