Italiaturen

Utenlandsturen i år gikk til området rundt Gardasjøen og Verona.

Kl. 0700, onsdag 12.9. var det avreise på årets utenlandstur. Via Oslo endte flyturen i Venezia ved 13-tiden. Derfra ble vi, med en kort stopp innom en veikro, fraktet i buss til Hotell Poiano, hvor vi ankom ca 1630. Hotellet lå i en skråning, ca 4 km ovenfor byen Garda, med utsikt ned mot Gardasjøen. Deltakerne ble fordelt i hovedbygningen og tre nærliggende bygg, men hotellet ytte god sørvis ved å frakte kofferter og gjester til de forskjellige byggene. Senere var det bare å slå 9 på telefonen, så ble han/hun/de hentet, når en måtte ønske. I tillegg stilte hotellet med gratis shuttlebuss ned til sentrum, noe de mange benyttet seg av, bortsett fra de sprekeste da, som gikk fram og tilbake.

Første felles utflukt hadde vi i Garda, koselig liten by med kaipromenade og kafeer langs Gardasjøen og handlegater tilbaketrukket fra sjøsiden. Tid til å vandre på egen hånd hadde vi, før en felles lunsj, egentlig treretters middag, på Froskehagen, Il Giardino Delle Rane.

Dagen derpå var det båttur på Gardasjøen med rutebåt, og korte stopp innom små byer, Torrie, Brenzone osv., før vi gikk i land i Limone, en koselig liten by, langt nord. Noen handlet, andre tok en forfriskning eller kjøpte lunsj. Klokken tre tok vi rutebåt tvers over sjøen til Malcesine, hvor vi hadde et par timer på egen hånd, før en buss kjørte oss langs Gardasjøen tilbake til Hotell Poiano.

Vi hadde to andre fellesutflukter, til Sirmione og Verona. Sirmione ligger ytterst på en smal halvøy uti Gardasjen. For å komme inn i gammelbyen, med smale, trange gater, må man passer over vindebroen og gjennom festningen Scaligiaro, som var bygget tvers over den smale halvøya. Felleslunsj med pizza, som ustoppelig ble båret inn, inntil norske mager sa stopp.

Vår siste fellesutflukt gikk til Verona, ledsaget av Monika, vår norske guide, som tok oss gjennom det gamle sentrum med renessansepalasser, kirker og forbi amfiteatret Arena, bygget ca år 50 e.Kr., og som i dag brukes til konserter og operaforestillinger, i motsetning til Colloseum, som er en ruin. Etter felleslunsj vandret vi over broen Ponte Scaligero til bussen.

På tilbaketuren til hotellet, gjorde vi en stopp på vingården Tenute Salvaterra, hvor vi fikk smake på 2 hvite og 3 røde viner.

I løpet av oppholdet hadde vi to dager til egen disposisjon. Mange vandret langs den flotte, fire km lange strandpromenaden til byen Balderino, andre bygget på med en tur opp den bratte stien til La Rocca, 283 moh. Noen shoppet i butikkene i Garda, og andre har solte seg ved, eller badet i det 50 m lange utendørsbassenget. På hjemturen meddelte flere til turkomiteen at dette har vært en flott tur. Noen har kanskje returnert med trangere belte enn da de dro, leder i turkomiteen inklusiv.

Tekst: Bjarne Flæsen
Foto: Magne Mæle

Italiaturen 2018